Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in

Sinds ze zich hebben toegelegd op het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen, zijn Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie Slagboom (2001) steeds dieper doorgedrongen in een zone die gedomineerd wordt door afbladderende kalk, verpulverde verf, beschimmelde behanglagen en oprukkend onkruidNergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen, en nergens houdt het leven je zo haarscherp een spiegel voor. Waar de vader in de zone steeds duidelijker ziet wat achter hem ligt, ziet de dochter de keuzes en contouren van het leven dat zich voor haar uitstrekt. Het enige wat ze beiden moeten doen is zich eraan overgeven.
 
Onmiddellijk na het verschijnen van hun eerste boek Hier woont alleen de tijd (voorjaar 2021) besloot het tweetal om zich nog verder toe te spitsen op huiselijke, intieme locaties waaraan zij zichzelf en hun eigen levens makkelijk kunnen relateren. ‘’Dit boek is in veel opzichten de weerslag van de levensfase waar we in zitten’’, zegt Maarten Slagboom. ‘’Als je de bekende metafoor van de seizoenen aanhoudt zou je kunnen zeggen dat voor Billie, die 21 is, de zomer aanbreekt en bij mij als vroegvijftiger langzaam maar zeker de herfst invalt. Veel in ons leven draait nu om loslaten, maar op verschillende manieren. We kijken naar hetzelfde in die panden, maar zien iets anders. De confrontatie met die zone waaraan we zo verknocht zijn geraakt, vergroot dat onderscheid uit. Dat maakt het ook tot een heel persoonlijk boek.’’
 
Met hun eerste fotoboek, dat vorig jaar genomineerd werd voor NPO Radio 1 Boek van het Jaar, ontdeden vader en dochter het genre van het imago van duistere sferen en zwarte romantiek. ‘’Een viering van het leven’’, kopte Het Parool boven een artikel. Om de kijker de gelegenheid te bieden de foto’s op zichzelf te betrekken, worden ook in Dieper de zone in specifieke locaties met hun specifieke geschiedenis niet als bijschrift vermeld. Billie Slagboom: ‘’We fotograferen ook nog wel theaters, fabrieken en kantoren, maar uiteindelijk speelt zich in een woonhuis toch de kern van het intieme leven af. Doordat we ons daar nu nog meer op richten, komen we naar mijn gevoel in dit boek nog veel meer tot de kern: dat wij als twee generaties deel uitmaken van de eeuwige levenscyclus. De gebouwen die we bezoeken, met al die sporen van verschillende generaties bewoners, zijn daar de stille getuigen van.’’

Over Maarten Slagboom en Billie Slagboom
Maarten Slagboom (1970) is journalist en werkt als eindredacteur voor de VPRO. Billie Slagboom (2001) is student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hun eerste gezamenlijke boek verscheen in 2021 en werd gelanceerd met een expositie in galerie Serieuze Zaken in Amsterdam en deelname aan de KunstRAI.

Specificaties Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in

  • Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in verschijnt 12 september 2022
  • € 37,50
  • Nederlands
  • 192 pagina’s
  • Hardcover
  • 275 x 235 mm

De pers over Hier woont alleen de tijd

”Een boek zonder woorden, maar met meer verhalen dan we kunnen schrijven.’” – Emma Louise Diest, boekenredacteur op NPO Radio 1.

”Voor de lens van Maarten en Billie worden de huizen en fabrieken personages, die zich soms ternauwernood staande weten te houden onder het gewicht van de vele verhalen die ze met zich meedragen.” – Jeroen Bos in Het Financieele Dagblad.

”Maarten en Billie Slagboom laten op een prachtige manier de tijd zien die eroverheen is gegaan. De foto’s zijn licht en esthetisch. Hun ziel en zaligheid zit erin.” – Gijs Groenteman in De Volkskrant.

”Een indrukwekkend fotoboek.” – Hilbrand Rozema in Nederlands Dagblad.

Sluiten

Winkelwagen (0)

Cart is empty De winkelwagen is leeg.

Kyosei

Uitgeverij