NL2: Een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld

Vier jaar geleden ontstond het idee: het maken van een fotoboek met een krachtige serie vierkante foto’s van Nederland. Niet een gewone serie over het land, maar een serie die de medemens van fotograaf Martin Hierck met andere ogen kennis laat maken met ‘zijn’ Nederland en waarbij clichés als molens, tulpenvelden en grachten achterwege gelaten worden. Met succes. NL2 is het resultaat van de vier jaar durende tocht die Hierck door ons ‘gewone’ Nederland maakte.

Met andere ogen kennismaken met Nederland
In vierkante foto’s belicht Hierck in NL2 de inrichting van het Nederlandse landschap/infrastructuur. Lopend door het land staat hij stil bij details waar menig ander mens achteloos aan voorbij gaat. Hij zoomt in tot in de verste details en laat de kijker in de vorm van kunstzinnige stillevens met andere ogen kennismaken met het Nederland uit zijn omgeving. NL2 prikkelt de zintuigen en laat daarnaast zien dat Nederland veel meer te bieden heeft dan menig mens denkt.

Inspiratie
Voor NL2 liet Hierck zich door verschillende namen uit het vak inspireren en adviseren. Zo sloeg hij onder andere de handen ineen met journalist Jean-Pierre Geelen, die eerder een boek maakte over Nederland en speciaal voor NL2 een indrukwekkend essay schreef waarin hij ingaat op het werk van Hierck, de fotograaf en ‘zijn’ land. Ook keken Rob Hoen en Ruben Terlou meerdere keren mee met het werk van Hierck en voorzagen hem van een flinke dosis inspiratie en gouden adviezen voor de totstandkoming van NL2.

avoriete foto
Over de vraag wat de favoriete foto uit zijn serie is, hoeft Hierck niet lang na te denken. ‘’Dat is absoluut de foto van een vrouw die takken aan het snoeien is. Aan het eind van een ochtend waarop ik op pad was om te fotograferen voor dit project, zag ik de betreffende vrouw in de buurt van mijn huis druk in de weer. Op de vraag of ik een foto mocht maken, schudde zij in eerste instantie haar hoofd, maar na wat uitleg over NL2 werkte zij toch mee. Eenmaal gemaakt, liet ik haar de foto op het beeldscherm van mijn camera zien. Met een glimlach stemde zij in met het gebruik van de foto, maar gaf daarbij ook aan absoluut niet te begrijpen wat er zo bijzonder aan is.’’

Voorbij het standaard schoonheidsideaal
Met NL2 wil Hierck zijn medemens dan ook niet voor niets meegeven dat foto’s niet altijd hoeven te voldoen aan een standaard schoonheidsideaal. Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen molens, tulpenvelden en grachten. Kijk je goed om je heen? Dan zie je zoveel meer dingen die – hoe eenvoudig en gewoon ze soms ook lijken – enorm bijzonder en daarnaast ook interessant zijn om te fotograferen.

Over Kyosei
Ontstaan vanuit een passie voor mooie verhalen en fotografie, zet Kyosei zich graag in om trots zichtbaar te maken. Door verhalen te delen, door mooi werk nóg beter tot zijn recht te laten komen. Daarbij ligt de focus van Kyosei op het maken en uitgeven van boeken en magazines met een menselijke insteek, zoals persoonlijke verhalen, portretten of mooie reportages. Verhalen die zich in woord en beeld laten uiten en die de mens raken.

NL2: Een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld

  • Te bestellen via www.kyosei.nl 
  • € 34,95
  • Nederlands
  • 132 pagina’s
  • Hardcover
  • 300 x 300 mm
  • ISBN 978-90-829483-2-5
Sluiten

Winkelwagen (0)

Cart is empty De winkelwagen is leeg.

Kyosei

Uitgeverij