Hier woont alleen de tijd

Met elke laag verf of strook behang die wordt aangebracht vullen nieuwe dromen, ambities en herinneringen de ruimtes in een gebouw. Totdat de laatste bewoner of werknemer de deur achter zich dichttrekt. Vanaf dat moment gaat de natuur, ongehinderd door een narratief, een alliantie aan met verpulverde verf en afbladderende kalk. In Hier woont alleen de tijd brengen Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie Slagboom (2001) gebouwen in beeld die door alles en iedereen zijn achtergelaten. Ze treffen er een zone van de verbeelding aan die het particuliere ver ontstijgt, een zone waar je je even nietig als levenslustig voelt. Want nergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen.

Hier woont alleen de tijd, Maarten Slagboom en Billie Slagboom

De foto’s in Hier woont alleen de tijd zijn de afgelopen vijf jaar gemaakt, veelal in Europa maar ook daarbuiten. Gedurende deze periode verlegde het tweetal de aandacht steeds meer van ongebruikelijke locaties naar meer prozaïsche plekken. Billie Slagboom: ‘Veel boeken over verlaten plekken tonen vooral vergane glorie in grote kathedralen en barokke paleizen. Imponerend en esthetisch, maar soms ook moeilijk om je er persoonlijk tot te verhouden. Wij zoeken vooral ook de intimiteit op. Een keuken waar liefdevol is gekookt, een klaslokaal waar een eerste verliefdheid ontstond, een fabriek waar werknemers elke ochtend stipt om 8 uur inklokten.’

Maarten Slagboom: ‘Door de precieze locaties met hun specifieke geschiedenis niet als bijschrift te geven hopen we dat je zo’n ruimte makkelijker betrekt op jezelf. Elke foto werkt in die zin hopelijk als een soort gedicht, dat je laat reflecteren op je eigen bestaan. Het zijn ruimtes die je het gevoel geven dat je deel uitmaakt van een groter geheel, net als sommige muziek dat kan doen.’ 

Hier woont alleen de tijd, Maarten Slagboom en Billie Slagboom

Over Maarten Slagboom en Billie Slagboom
Maarten Slagboom is journalist en werkt als eindredacteur voor de VPRO (Made in Europe, Stuk, De Hokjesman). Billie Slagboom is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. 

‘Deze foto’s zijn zo vol stilte en spanning dat het haast hypnotiseert. Een boek dat je behoedzaam bekijkt, met ingehouden adem, om op de pagina’s niks in te laten storten.’ – Jaap Robben, schrijver.

Hier woont alleen de tijd

  • Hier woont alleen de tijd verschijnt op 1 maart 2021, maar is nu al te bestellen via www.kyosei.nl
  • € 37,50
  • Nederlands
  • 192 pagina’s
  • Hardcover
  • 275 x 235 mm
  • ISBN 978-90-829483-7-0
Sluiten

Winkelwagen (0)

Cart is empty De winkelwagen is leeg.

Kyosei

Uitgeverij